Droom voor jouw buurt? Wij helpen!
Droom voor jouw buurt? Wij helpen!

Wat vond u van de regioavond?

Leefbaarheidsalliantie Gelderland 27-01-2017 2387 keer bekeken 13 reacties

De Leefbaarheidsalliantie Gelderland steunt mensen die samen aan de leefbaarheid willen werken met advies en organiseert in elke regio van Gelderland een informatieavond.

Was u erbij? Wat vond u ervan? Laat het hieronder weten!

13  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Henk de Hartog 27-01-17 om 16:45

Interessante avond met goede informatie, duidelijke antwoorden en goede adviezen. Gelet op de opkomst, volle zaal merkt dat leefbaarheid geen loze kreet is maar leeft onder de bevolking, men wil nog steeds iets doen voor een ander en voor de samenhorigheid en de leefbaarheid in zijn of haar (directe) omgeving. Succes met de alliantie, wij gaan er in ieder geval mee aan de slag

Onno Bresjer - Vereniging Dorpshuis Hoevelaken 06-02-17 om 12:56

+ Nuttige informatie over subsidieregeling en - mogelijkheden
- Nutteloze, plichtmatige gesprekstafelronde: aan tafel met partijen die op zich interessante dingen doen, maar waar nauwelijks overeenkomsten tussen waren en dus ook geen kruisbestuiving plaats vond. Betere voorselectie is noodzakelijk!

Pauljan Kuijper 14-02-17 om 8:31

Beste Henk, bedankt voor je leuke reactie! Goed om te horen dat jij merkt dat mensen best in actie willen komen om de eigen buurt of wijk te verbeteren. Waar gaan jullie mee aan de slag? En wil dat lukken?

Henk de Hartog 14-02-17 om 8:56

Pauljan,
Bedankt voor je reactie.
Wij willen ons IJsclubgebouwtje van Eendracht '68 beschikbaar stellen aan de buurtvereniging Eldik (BV) voor het organiseren van allerlei activiteiten. De BV heeft geen ruimte hiervoor en is afhankelijk van locaties die ter beschikking worden gesteld, gaat wel in zo'n hechte gemeenschap, maar de BV wil graag voor de continuïteit graag een vaste ruimte. Ons gebouwtje wordt nu alleen gebruikt in een ijsperiode, helaas is dat de afgelopen tijd niet geweest. Het gebouwtje is eind jaren tachtig met behulp van veel vrijwillers gebouwd en moet voor de uitbreiding van het gebouwtje door de nieuwe activiteiten aan de huidige eisen gaan voldoen. Gelukkig wil de gemeente hieraan meewerken en zijn er geen andere obstakels. Alleen de financiering is nog een uitdaging, wij zijn erg laag drempelige verenigingen die extra kosten gedekt moeten krijgen vanuit giften en van trouwe sponsoren. Er wordt ook door de BV een aanvraag voor een bijdrage gevraagd aan het Oranjefonds, de onderliggende stukken hiervoor komen overeen met die voor de aanvraag bij de Provincie, dus wij hopen met de beide bijdragen onze droom te kunnen realiseren en voor jaren nog activiteiten te kunnen verzorgen voor, door en met de inwoners van Eldik. Van oud naar jong en met jong voor oud.

Pauljan Kuijper 15-02-17 om 8:40

Dag Henk, klinkt als een mooi initiatief! En ik begrijp dat je al contact hebt gehad met mijn collega Tim Smit. Het is zo dat wij activiteiten die de leefbaarheid verbeteren subsidiëren. Een bijdrage in de kosten van 'spullen' zoals een accommodatie doen we dus alleen als het nieuwe activiteiten mogelijk maakt. Ik hoop dat dat bij jullie het geval is.

Henk de Hartog 15-02-17 om 8:48

Dat klopt ook, het zijn ook nieuwe activiteiten, juist net daarom is er gistermiddag een klink in de kabel gekomen, er blijkt alleen maar schaats sport te zijn toegestaan volgens het geldende bestemmingsplan. Zo'n wijzigingsprocedure kost alleen al meer dan 10.000 euro. Hoe makkelijke kunnen we het maken in Nederland. Er is nog een kans dat er alleen een wijziging van het gebruik moet worden gedaan, dat gaan we volgende week met de wethouder bespreken. Wij willen de leefbaarheid behouden in Eldik.
Je ziet weer eens dat de regelgeving veel duurder is dan het plan, als je de uren moest tellen die hierin gaan zitten zou er geen enkel plan meer worden gemaakt in Nederland.
Maar we gaan door.

Pauljan Kuijper 15-02-17 om 9:05

Okee Henk, we zijn benieuwd wat er uit gaat komen.

Henk de Hartog 15-02-17 om 9:35

Wij ook, het kan toch niet zijn dat een plan uit de jaren tachtig van de vorige eeuw er voor gaat zorgen dat de leefbaarheid van onze buurtschap achteruit gaat. De verschil tussen een stad en een dorp is nog steeds de samenhorigheid en de zorg voor elkaar. Niet leven in eenzelfde omgeving zonder te weten wie je buurman is of dat een stadsdeel verloedert. Jaren geleden heb ik met de TU/D gewerkt aan een project om de social cohesie te verbeteren in achterstand wijken, zover willen wij het niet laten komen.

Beste Onno,
Fijn dat de informatie over subsidie goed is ontvangen maar wat spijtig dat u de geprekstafels niet als nuttig hebt ervaren. De groepen waren samengesteld op basis van de themavoorkeur die deelnemers bij aanmelding hadden opgegeven en in de meeste gevallen was de uitwisseling (juist vanuit de verschillende invalshoeken) heel inspirerend. Als er zaken zijn die u graag nog een keer wilt bespreken, dan kunt u altijd een verzoek sturen aan de leefbaarheidsalliantie Gelderland via vraag@leefbaarheidgld.nl. Als er thema's of aandachtspunten zijn waar verdere verdieping op gewenst is dan organiseren wij dat als leefbaarheidsalliantie. Graag tot ziens en succes met uw initiatief in Hoevelaken! Vriendelijke groeten van Josien Durieux

Henk de Hartog 16-02-17 om 16:29

Ik kan mij wel vinden in de reactie van Onno, aan onze tafel waren ook geen concrete ideeën, maar wel interessante denkrichtingen. Ik vond juist het brede aanbod van denkrichtingen heel verhelderend er waren zaken bij waar ik niet het eerste aan gedacht had. Het stimuleren van het gezamenlijk wandelen met mensen van andere nationaliteiten/geloofsrichtingen was iets waar ik niet bij stil stond, maar ik kan mij voorstellen dat dit zou kunnen mee helpen aan de integratie en acceptatie. Hopelijk komen er in de komende tijd toch concrete plannen om de leefbaarheid te vergroten.

Pauljan Kuijper 17-02-17 om 10:04

Dat zou mooi zijn. En er zijn al heel wat concrete initiatieven die de leefbaarheid verbeteren; zie de Initiatievenkaart en bij "Verdere inspiratie" in de blauwe balk hierboven. Het idee is dat Gelderlanders elkaar hier op ideeën brengen. Als je een idee hebt maar moeite hebt om het concreet te maken of van de grond te krijgen, kun je voor advies terecht bij de Leefbaarheidsalliantie Gelderland via vraag@leefbaarheidgld.nl.

Geert Leerink 22-02-17 om 7:17

Goede opkomst, informatief over niet alleen de subsidie mogelijkheden maar ook hoe onderlinge samenhang tussen initiatieven versterkt kunnen worden. Goed aftrap, laten we er een vervolg opgeven meer op lokaal niveau mede om sociale cohesie te versterken door twee drie keer per jaar bij elkaar te komen en vaker in kleinere groepen als er behoefte aan is.

Dag Geert,
Ik stuur je voorstel door naar de collega's in de leefbaarheidsalliantie! Een netwerk vormen kan o.a. via dit forum. Je kunt bijvoorbeeld een concrete vraag stellen aan een bepaalde doelgroep. Zo staat er een oproep tussen om je aan te melden als gastgezin in Doetinchem.
Groeten van Josien Durieux

Cookie-instellingen