Droom voor jouw buurt? Wij helpen!
Droom voor jouw buurt? Wij helpen!

De gouden tip voor het werven en binden van vrijwilligers?

Marit van der Goot 12-04-2017 4354 keer bekeken 4 reacties

Het werven en binden van vrijwilligers is heel belangrijk voor organisaties en burgerinitiatieven om plannen te kunnen realiseren.
Hoe werf je vrijwilligers op een effectieve manier? En hoe houd je je vrijwilligers enthousiast en betrokken?
We zijn benieuwd naar jullie tips en aanbevelingen!
Ter inspiratie vind je hier al een aantal tips:

Tips om vrijwilligers te werven

Vraag je af waarom iemand bij jouw organisatie vrijwilligerswerk zou willen doen.
Wat maakt jouw organisatie leuk en interessant? Je moet jezelf ergens in onderscheiden.
Dus ben je de beste in iets, benoem dat dan. Is er een goede reis- en/of onkostenvergoeding?

Denk goed na over welke kwaliteiten de vrijwilliger moet beschikken (opleiding, ervaring, beschikbaarheid, representativiteit).

Zoek uit of er een klik is met een mogelijke vrijwilliger. Als je niet door één deur kunt, gaat het niet werken.

Passen de vrijwilliger en de organisatie bij elkaar (welke taken, welke uren)?

Via welke wegen vind je de juiste mensen (jonge mensen bijvoorbeeld via social media, mensen uit de buurt bijvoorbeeld via een wijkkrant of wijk Facebook-pagina)

Persoonlijke benadering werkt vaak het beste. De belangrijkste motivatie om vrijwilligerswerk te gaan doen is er persoonlijk voor gevraagd worden.

Bied je vacature aan bij de lokale Vrijwilligersorganisatie. De medewerkers brengen dit dan onder de aandacht van hun klanten en maken een eerste selectie.

Tips om vrijwilligers te behouden

Belangrijk is dat er binnen je organisatie een vaste contactpersoon voor de vrijwilligers is, die hier ook echt tijd voor heeft. Een goed vrijwilligersbeleid en contracten voor de vrijwilligers zijn ook van cruciaal belang. Hierin kun je vastleggen wat de rechten en plichten van vrijwilligers zijn. Vrijwilligerswerk is welleswaar vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Bespreek de werkzaamheden regelmatig. Luister naar de wensen (of klachten) die de vrijwilliger heeft om (meer) plezier te krijgen in de werkzaamheden. Soms is een kleine aanpassing op de werkplek voldoende (een betere stoel, een eigen postvakje etc.)

Geef de vrijwilliger de kans zich persoonlijk te ontwikkelen binnen de functie door regelmatig te overleggen en te bekijken of het takenpakket aangepast kan/moet worden (meer of juist minder verantwoordelijkheden). Misschien is er behoefte aan een training?

Vrijwilligers moeten goed toegerust zijn voor hun werkzaamheden en kunnen samenwerken. Investeer daarom in deskundigheidsbevordering en teambuilding.

Zorg dat het werk interessant blijft voor de vrijwilliger; de wensen/behoeften hierin kunnen veranderen. Een vrijwilliger start bijvoorbeeld om meer structuur in zijn/haar dag te krijgen, maar als dit eenmaal loopt, kan het zijn dat er behoefte ontstaat aan meer verantwoordelijkheden/ontplooiingsmogelijkheiden.

Pas de werkzaamheden aan als de omstandigheden van de vrijwilliger veranderen (minder tijd door een vaste baan, door ziekte minder werkzaamheden kunnen uitvoeren etc.). Kijk hoe de werkzaamheden (anders) verdeeld kunnen worden.

Lang niet alle vrijwilligers willen zich voor langere tijd binden aan een organisatie.
Zorg daarom ook voor afgebakende klussen die binnen een bepaalde periode kunnen worden afgerond.

Betrek de vrijwilliger in een vroeg stadium bij toekomstplannen / toekomstige projecten. Het meedenken vergroot de betrokkenheid.

De sfeer op de werkvloer en samenwerking met andere vrijwilligers is heel belangrijk. Deze kan verhoogd worden door bijvoorbeeld regelmatig een gezamenlijk feest/uitje te organiseren.

Denk mee met de vrijwilliger over zijn/haar toekomst. Deze zou ook buiten de eigen organisatie kunnen liggen.

Geef de vrijwilliger persoonlijke aandacht en waardering; een compliment, een verjaardagskaart, een kerstpakket etc. doen veel goeds.

 

4  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Rob 13-04-17 om 17:56

tip: Vind een mediator of een buurtbemiddelaar die bij een conflict vrijwillig wil helpen om een conflictsituatie op te lossen en de vrijwilliger(s) te behouden.

Marit van der Goot 14-04-17 om 10:46

Dank je wel voor je reactie, Rob. Een heel goede tip om vrijwilligers te behouden, zelfs nadat er een conflict is ontstaan. Als het lukt zo'n conflict op te lossen, kan de band tussen organisatie en vrijwilligers zelfs sterker worden.

Marnix Werkmeester 22-11-18 om 18:00

Ben me aan t orienteren op t gebied van vrijwilligers in een mogelijk nieuwe baan als begeleider vrijwilligers. Mocht iemand nog goeie tips heeft houd ik mij aangeboden.
Mvg Marnix

anoniem 05-12-18 om 11:39

Mijn ervaring is dat tegenwoordig bijna niemand zich meer voor langer tijd wil binden. Dus als je met afgebakende klussen komt is het makkelijker om vrijwilligers te vinden.
Hebben anderen ook deze ervaring dat je op die manier het beste aan vrijwilligers komt ?

Cookie-instellingen