Droom voor jouw buurt? Wij helpen!
Droom voor jouw buurt? Wij helpen!

Zomertour levert interessante gesprekken en ideeën op

Pauljan Kuijper August 15, 2017 2057 keer bekeken 0 comments

De Leefbaarheidsalliantie Gelderland reist met een gele Amerikaanse schoolbus mee met het programma ‘Zomer in Gelderland’ van Omroep Gelderland. Het doel: bewoners te helpen samen hun leefomgeving te verbeteren. Dat levert veel gesprekken en ideeën op.

De Zomertour is halverwege

Woensdag 15 augustus staat de gele bus in Wenum-Wiesel (gemeente Apeldoorn), maandag 21 augustus in Oostendorp (gemeente Elburg) en woensdag 23 augustus in Empe (gemeente Brummen). Kijk op de pagina Zomertour voor de exacte data en locaties.

[UPDATE 30 AUGUSTUS: lees hier een verslag over de gehele zomertour.]

Interessante gesprekken

Afgelopen week stond de alliantie al in drie andere dorpen, en dat leverde interessante gesprekken op met en tussen bewoners. Zo wil Stichting Freewheel in Ulft (bij Doetinchem) gezamenlijke maaltijden organiseren om mensen te helpen bij een gezonde leefstijl, niet in de laatste plaats mensen met een lager inkomen.

Eenzaamheid is terugkerend thema

Helga te Grotenhuis in Meddo (bij Winterswijk) is ook bezig met samen koken en samen eten, maar dan voor mensen die zich eenzaam voelen. Haar initiatief start op 21 september tijdens de landelijke Week tegen de Eenzaamheid. Veel mensen noemen eenzaamheid onder ouderen een belangrijk aandachtspunt als het om leefbaarheid gaat. De alliantie kan daar een rol in spelen door ideeën te verbinden en gelijksoortige initiatieven van elkaar te laten leren.

Het gaat om dóen

Inwoners van Gameren (bij Zaltbommel) kwamen ook met interessante initiatieven en ideeën. Zoals een ruiltafel bij de volkstuin, waar alles wat over is wordt gedeeld of geruild. Of De Stadswerkplaats in Culemborg, die ‘buurttafels’ maakt van in die buurt gekapte bomen. Het idee is vaak simpel; de crux zit in het dóen. De Leefbaarheidsalliantie Gelderland helpt daarbij.

Bekendheid vergroten

Soms heeft een initiatief alleen nog bekendheid nodig. Ook dan kan de alliantie helpen door onder meer social media in te zetten. Elke dag van de Zomertour heeft Omroep Gelderland enkele radio-interviews gehouden met initiatiefnemers.

Hulp en subsidie beschikbaar

De Leefbaarheidsalliantie wil bewoners inspireren en helpen om hun ideeën voor een prettige leefomgeving waar te maken. Voor gezamenlijke plannen stelt de provincie onder voorwaarden subsidie beschikbaar.

Kom langs en vertel jouw droom!

De alliantie sprak in drie dorpen al meer dan duizend mensen. De reacties zijn positief. Woon je in de buurt van Wenum-Wiesel, Oostendorp of Empe en heb je een droom voor jouw buurt? Kom dan naar de gele bus voor hulp van de alliantie, kans op subsidie en kans op gelijkgestemden! Wil je weten welke initiatieven met subsidie er al lopen in jouw buurt, kijk dan op de initiatievenkaart.

[UPDATE 30 AUGUSTUS: lees hier een verslag over de gehele zomertour.]

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings