Droom voor jouw buurt? Wij helpen!
Droom voor jouw buurt? Wij helpen!

Mantelzorg, liefde of last?

Patricia Rink 01-09-2017 2012 keer bekeken 2 reacties

Een op de zes mantelzorgers in de regio Arnhem vindt de zorg voor een naaste zwaar. Zwaarder dan in de andere regio's!  De Gelderlander van 31 augustus meldt dat mensen tussen de 19 en 65 jaar zich erg belast en zelfs overbelast voelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de GGD. Een van de oorzaken is dat daar minder mantelzorgers zijn. Misschien omdat het 'noaberschap' wat minder vanzelfsprekend is als bijvoorbeeld in de Achterhoek.

Ouderen blijven langer zelfstandig thuiswonen. Daarbij wórden we ook alsmaar ouder.  Veel mensen bereiken de 90 en zelfs de 100 jaar. Maar zelfredzaamheid, zoals we dat noemen is geen eenvoudige opgave! Niet alles gaat je meer zo makkelijk af als je ouder bent. Je wordt wat stijver, soms slechter ter been, je ziet of hoort niet meer zo goed en dan wordt verwacht dat je familie of de buurtjes bijspringen. Dat gebeurt dan vaak in hun vrije tijd. Ook mensen met een lichamelijke beperking hebben zorg nodig. 

Uit de reacties op dit artikel in de krant blijkt dat velen vinden dat professionele zorg voor de ontvangers het beste is. Zij zijn de deskundigen. De realiteit is dat er minder uren aan thuiszorg zijn. Dat er soms wel hulp is, maar dat er niet altijd goed wordt afgestemd tussen organisaties.

Wat vindt u? Ervaart u dit ook? Welke praktische oplossingen, mogelijkheden tot verbetering zou u willen voorstellen. Kent u een burgerinitiatief dat hiermee actief bezig is? We zijn benieuwd naar uw tips!!

  

 

 

 

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Giel Smeets 02-10-17 om 14:47

De vanzelfsprekendheid dat ouderen langer thuis blijven moet weg. De praktijk is dat ze zich passief buitengesloten voelen en af moeten zakken tot ze een indicatie krijgen en dan weg gebracht worden. In plaats daarvan moeten ze zelf op tijd nadenken over hun laatste adres en moeten zoveel mogelijk inbreng hebben. Voor sommige ouderen is professionele zorg het beste, voor anderen, de zorgmijders, en dat zijn er veel, moeten de professionelen terug treden. Gewone mensen die passen in hun specifieke leefwereld.
Zie www.eenbeetjedroogwater.nl

Marja Vink 18-10-17 om 20:49

Eenbeetjedroogwater (zie andere reactie) lijkt me een fantastisch iets. Niet iedereen heeft hetzelfde nodig en niet iedereen heeft dezelfde behoefte. Het meest fantastisch is, als er gewoon voldoende al dan niet betaalde hulp voor handen is, als je dat nodig hebt. En als je dan in je vertrouwde omgeving kunt blijven (zo nodig met (forse) aanpassingen aan je woning), dan is dat natuurlijk prettig. Het zal echter niet prettig zijn, als je voelt dat je mantelzorgers hierdoor overbelast raken. Dan voel je je te veel. Het is dus zeker nodig dat er meerdere mensen in je directe omgeving zijn die actie kunnen ondernemen, zodat men elkaar kan opvangen met een altijd beschikbare betaalde hulp op de achtergrond in geval van nood.

Cookie-instellingen